Bio, eco czy organic: czy jest różnica między tego rodzaju produktami?
Czy nazwy „eco”, „organic” i „bio” są synonimami, a może produkty nimi opatrzone różnią się między sobą? Odpowiedź znajdziemy w europejskim prawodawstwie.
Produkty eco, bio i organic
W Europie kwestię nazewnictwa tego rodzaju produktów reguluje Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dn. 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. W samej Polsce natomiast obowiązuje również ustawa o rolnictwie ekologicznym z 11 maja 2017 roku, dokładnie określająca zasady wprowadzania w życie przepisów zawartych w Rozporządzeniu europejskim.
Zgodnie z wytycznymi przedstawionymi w powyższych dokumentach, określenia takie jak bio, eco i organic powstają w tym samym systemie jakości – w kontrolowanych i certyfikowanych przetwórniach i zakładach, na bazie surowców rolnictwa ekologicznego. Jak rozpoznać je w sklepie? Bardzo prosto – są oznaczone specjalnym logo żywności ekologicznej, czyli tzw. Ekoliściem. Bez względu więc na to, który z tych trzech rodzajów produktów wybierzemy, każdy z nich będzie spełniał te same wymagania.
Gorzej ma się sprawa z widniejącymi na opakowaniach określeniami „zdrowa żywność”, „zdrowy produkt”, których umieszczanie nie jest w żaden sposób regulowane, a nierzadko za deklaracją na etykiecie nie idę zdrowe składniki. Bezpieczniej więc wybierać produkty, na których widzimy logo z Ekoliściem.